Lektips: 10 sätt att leka med Rorys sagotärningar

Posted on 2018-02-14 18:17
av Leigh
I

Rorys Story Cubes är ett av mina favoritspel!

Dessa små sagotärningar får lätt plats i väskan och är perfekta att ha till hands när man behöver underhållning, t ex under långa väntetider. De är roliga - och ja, jag måste erkänna, vår familj har nästan blivit utkastade från flera restauranger... och de är pedagogiska - ett helt underbart sätt att utveckla språket och kreativiteten.


Berätta sagor med tärningar

Det är kanske rätt tydligt att poängen med sagotärningar är att berätta sagor!

Man kan förstås använda kuberna precis som det står på förpackningen - bara rulla tärningarna och börja berätta. Nio tärningar är perfekt för att berätta en saga med en början, en mitten och ett slut.

Man kan turas om att berätta delar av samma saga, eller varje person kan berätta sin egen saga. Man kan rulla alla tärningar på en gång och välja tärningarnas ordning, eller man kan rulla tärningarna en och en. Det finns inget fel sätt att spela med Rorys Story Cubes!

Utöver 9-tärningar-sagor, vad kan man göra mer med Rorys Story Cubes? Här är några förslag!


Rorys sagotärningar och superhjälte-sagor

1) Superhjältar vs superskurkar

Designa din egen superhjälte. De första tre tärningar är hjältens superstyrkor. Nästa tre är skurkens superstyrkor, och de sista tre är början, mitten och slut på deras saga.

2) Det börjar med...

Börja med "A", rulla tärningar och hitta en sak som börjar med A. Det behövs inte vara exakt... det kan vara någonting som associeras med bilden. Bilden av fåret kunde stå för F (får), U (ull), B (bondgård eller bäää), D (djur), L (lockigt), osv. Kreativiteten är viktig - och det räknas om man kan förklara hur man har tänkt!

3) Hitta kategorier

Rulla tärningarna och försök hitta kategorier som grupperar tärningar, t ex glansiga saker, genomskinliga saker, saker som flyger, saker som har med vatten att göra, saker som hjälper folk att göra någonting, osv. Se hur många tärningar du kan gruppera under samma kategori. 

4) Lika - Olika

Rulla två tärningar (eller, lite enklare, välj ut två tärningar av flera rullade) och berätta varför de är lika eller olika.

5) Rimma

Hitta två tärningar med saker som rimmar på varandra. Det behöver inte vara så tydligt, men det kan vara ord som associeras med bilden, precis som i bokstavsleken ovan.

6) Minnesträning

Rulla tärningar och titta på dem i 30 sekunder. Täck dem och se hur många du kan komma ihåg. Eller ta bort en och se om din kompis kan komma ihåg vilken som är borta. Du kan även experimentera med olika minnestekniker för att se om du kan öka antalet tärningar du kommer ihåg.

7) Berätta 10 saker om...

Rulla en tärning och titta på bilden. Berätta 10 saker om bilden.

8) Skapa 1 mening

Ta ett antal tärningar och försök sätta ihop bara en mening med alla tärningar i. Meningen måste vara grammatiskt korrekt.Hur många tärningar kan du använda i samma (tokiga) mening?

9) Samarbete

I stället för att berätta din egen saga, eller att turas om att berätta sagan, jobba tillsammans för att skapa den bästa sagan ni kan med tärningarna. 

10) Rita en bild

Sagotärningarna kan används som inspiration för bilder. Rita en bild som integrera delar av 3 eller flera tärningar. 

Rorys sagotärningar och sagan om ringen


 

Så... det är inte bara att 9 tärningar med 6 sidor var ger nästan oändliga möjligheter... det finns även så många olika sätt att spela med kuberna att idéerna aldrig tar slut!

Rorys sagotärningar används i skolor, av logopeder, av företag och av föräldrar, för att öka kreativiteten, utveckla språket och träna på olika sätt. Konstnärer har använt dem för att skapa bilder.

Det är så kul att så mycket finns i en så liten kartong!