Skattjakt inomhus? Här finns det 4 att ladda ner gratis!

Posted on 2020-04-20 09:52
av Leigh
I

Är det tråkigt väder ute? Eller letar du efter aktiviteter du kan göra hemma tillsammans med ditt barn? En skattjakt kan vara ett underbart sätt att aktivera ditt barn på - enkelt och roligt... och ja, kanske även lite pedogagiskt!

Här hittar du fyra olika skattjakter som du kan skriva ut och göra hemma, plus en som du kan göra själv!

Du behöver inte ens vara så aktiv i hela processen - ditt barn kan vara en kreativ äventyrare, ute och letande efter... någonting som har hår, någonting som kan läsas, någonting som är blått, någonting som börjar med bokstaven D... osv. 

Det här är är en aktivitet som kan anpassas för barn i olika åldrar och även för flera barn, barngrupper eller ett barnkalas. Man kan t ex justera ledtrådarna så att de är lite svårare eller lite enklare. För flera barn kan man tävla om vem som har hittat den mest kreativa, mest unika... eller den mest tokiga lösningen! 

Man behöver inte ens springa runt i huset. Om man ska ha en lugnare stund kan man leta i en tidning tillsammans och se om man kan hitta sakerna på bilderna under tiden som man bläddrar.

Fyra inomhus skattjakter (som är även pedagogiska)


Skattjakt #1: Hitta någonting som...

I den här skattjakten är det kreativiteten som gäller! Kan ditt barn hitta någonting som luktar? Som kan rulla? Som var en gåva? Yngre barn kanske behöver lite hjälp, men större barn kan tävla om den snabbaste eller den mest kreativa lösningen.

Ladda ner Skattjakt #1: Hitta någonting som...

Den här skattjakten kan göras om och om igen - låt bara barnet hitta olika saker varje gång!


Skattjakt #2: Färgjakt

Den här skattjakten är perfekt för yngre barn. 

Ladda ner Skattjakt #2: Färgjakt

Det kan vara bra att skapa några grundregler först - t ex att man inte får använda samma sak (som en randig tröja) för flera färger... eller att man måste hitta olika saker för varje färg - inte bara legobitar i alla olika färger. Man kan distutera hur mycket av en grej som måste ha färgen.


Skattjakt #3: Hitta adjektiv

Här är det också kreativiteten som gäller! Kan man hitta någonting som är blött? Eller vasst? Eller kladdigt? 

Ladda ner Skattjakt #3: Hitta adjektiv

För yngre barn kan det vara ett underbart sätt att diskutera olika ord- vad är skillnaden mellan kladdig och smutsig? Eller len och mjuk? Kan en sak passa på två ställen? 


Skattjakt #4: Alfabets-skattjakt

Ja, att leta efter bokstäver låter väldigt pedagogiskt - men det kan vara hur roligt som helst!

Ladda ner Skattjakt #4: Alfabets-skattjakt

En alfabets-skattjakt kan göras med saker och ting, med ord i en tidning, med förpackningar i köket, med skyltar i stan - ja, var än det finns bokstäver kan den göras! Man kan även komma på djur (Apa, Björn...), flicknamn (Anna, Berit...), pojknamn (Arvid, Bengt...), städer (Atèn, Barcelona...), osv!


Skattjakt #5: Gör det själv

Ja... även vår kreativitet har sina gränser... men vi hoppas att ni får det roligt med våra förslag. Efter att ha letat efter saker ett tag tror vi säkert att du får flera idéer!

Ladda ner Skattjakt #5: Gör det själv

Så... här har du ett blad med 16 kvadrater att fylla i själv, eller tillsammans med barnet! 


Glöm inte våra andra blogg-artiklar med skattjakter, bokstäver, mm!

4 utomhus skattjakter för barn

Den enklaste skattjakten någonsin

6 enkla steg för att skapa en rolig skattjakt

4 roliga ABC-spel till resan