Review: Cadomino från Djeco - spela domino med ögonen

Posted on 2021-03-18 11:10
av Leigh
I

Djeco är fantastiska på att skapa spel som liknar klassiker, men som har någonting riktigt unikt - och Cadomino är en sådant spel!

Domino känner alla till... men Cadomino är som domino som man spelar med bara ögonen. Målet är att hitta presenten - cadeau på franska betyder present, och då har man namnet - "cadeau + (do)mino".

Att spela Cadomino är enkelt - det är en vem-hittar-lösningen-först sorts spel, så ingen turtagning - alla spelar på en gång. Åldersrekommendationen är från 5 år, vilket vi tycker stämmer ganska bra. Spelreglerna är enkla, men man måste tänka snabbt under spelets gång.

Spelplan för Cadomino

Först lägger man ut de 24 djurbrickorna på bordet med djuren synliga. Sedan vänder man upp ett spelkort - varje kort har ett djur, en färg och en present.

Spelarna tävlar om att hitta djuret (startpunkten), och sedan följer man de andra djuren genom brickorna tills att man kommer till färgen (slutpunkten). Man vänder upp den sista brickan och under färgen ska rätt present visas. 

Om man tar bilden som ett exempel, börjar man först med att hitta fågeln.

Cadomino - hitta matchande djur

Sedan måste man följa djuren tills att man hittar en turkos bricka. Om man fortsätter med vårt spelplan...

Cadomino spelplan - följa djuren till rätt färg

En av fåglarna (det finns två) delar bricka med en apa, så då hittar man nästa apa som delar bricka men en pingvin. Nästa pingvin är på en bricka med en flamingo - som sitter på en turkos bakgrund (färgen som man har letat efter).

Hitta presenten under dominobricka - Cadomino

 

Om man vänder flamingo-kortet då hittar man rätt present! Spelaren som hittar presenten först får spelkortet, och spelarna börja nästa runda med ett nytt kort.

(Ja, och för de som undrar... om man hade tagit den andra fågeln, den delar brickan med en panda... vems tvilling delar brickan med en kanin... och andra kaninen delar brickan med en flamingo på turkos bakgrund, som har också en rund, röd present bakom sig - det finns alltså två sätt/vägar att hitta presenten.)

Vi tycker om Cadomino för att det är ett ganska enkelt spel, men samtidigt lite klurigt! Om man ska tänka pedagogiskt, så övar spelet färdigheter i:

  • observation
  • koncentration
  • korttidsminne

Brickorna är tjocka och starka, och bilderna är fina och färgglada. Eftersom upp till 6 personer kan spela tillsammans är det bra för barngrupper och familjer. Man kan också förkorta speltiden enkelt genom att spela färre omgångar. 

För en del barn är det väldigt jobbigt att förlora i spel. Därför är det bra att spela spel som en vuxen kan styra lite så att barnet kan vänja sig och öva på just att förlora. Cadomino går lätt att styra för den vuxna som spelar med barnet och man kan låta barnet vinna lite eller ofta utifrån barnets behov.

2-6 spelare
Speltid 10 minuter

Ta gärna kontakt med oss om du har flera frågor om Cadomino och andra spel!