Speltips: Twist Up beskrivningsspel från Djeco

Posted on 2021-04-08 18:55
av Leigh
I

Twist Up är ett kommunikationsspel med fokus på tydliga instruktioner. 

Som ganska många av Djecos spel tar Twist Up några idéer från andra spel - och det här spelet påminner mig lite av en förenklad version av charader. 

Eftersom man spelar i lag krävs det ett jämt antal spelare - 4 eller 6 personer - för att kunna spela på riktigt... men själva spelet kan även används för att öva språket en och en. 


Twist-up spel från Djeco - kommunikationsspelHur spelar man Twist Up?

I Twist Up har varje lag 9 färgkort i hård papp och 9 djurkort i genomskinlig plast. En spelare är "beskrivare" och en spelare är "följare". Beskrivaren får ett exempelkort som hen försöker beskriva för lagkamraten, och lagkamraten lyssnar och försöker lägga kort exakt som på exempelkorten.

Exempelkortet använder 6 av färgkorten och 6 av djurkorten, men de läggs inte alltid som en rektangel.

Det är inte bara färgkort som måste läggas på rätt plats med rätt djur på, utan djuren måste även orienteras på rätt sätt - tittande upp, åt vänster, ner, osv.

(Och om du undrar: Nej, de genomskinliga korten kan inte vändas upp och ner - det finns ingenting på baksidan, så det blir lite enklare!)

Det lag som först lyckas beskriva och lägga mönstret på exempelkortet vinner en bricka!


Varför tycker vi om Twist Up?

Först är det lite jobbigt att man måste vara just 4 eller 6 spelare för att kunna spela. Det är inte alltid så enkelt.

Har man spelat som lag tidigare blir man skickligare och det kan vara svårt att välkommna nya spelare som har en chans att vinna...

Ändå är Twist Up ett bra spel för barn från 6 år, särskilt om man spelar barn-vuxen mot barn-vuxen. Då kan barnet öva på att både lyssna och tala, och att ge klara och tydliga instruktioner. Jag kan tänka mig att det här spelet även kan fungera bra för barn som måste träna på att fokusera bättre och öva språket, om man spelar på ett mer pedagogist sätt. 

Som alla spel från Djeco har detta spel starka, härliga färger, material som är lämpligt för använding och urfina illustrationer! 


Spelet Twist Up detaljer:

  • Spel med fokus på språket - beskrivande och lyssnande
  • Ålder: 6 till 99
  • Antalet spelare: 4 eller 6 (eller pedagogiskt med 2)