STEM leksaker och glädjen i att lära sig

Posted on 2018-05-04 14:48
av Leigh Neil
I

Man hör mycket nu för tiden om STEM leksaker... men vad är STEM? Och varför är det viktigt med just "STEM" leksaker?

STEM är benämningen på leksaker som uppmuntrar barnet att lära sig genom lek. Själva ordet "STEM" står för Science, Technology, Engineering och Math, och en STEM leksak är någonting som uppmuntrar barnets naturliga nyfikenhet och intresse inom ett (eller flera) av dessa områden. Tanken är att, eftersom barn är födda med en naturlig nyfikenhet på att lära sig nya saker, göra inlärningen enkel och naturlig. Något man uppnår om barnet samtidigt tycker att det är kul!

Om barnen har det roligt, kanske de inte ens märker att de lär sig!

Här hittar du ett urval STEM leksaker på hemsidan, men det finns flera!


På ABC Leksaker sträver vi efter att ha roliga, men även pedagogiska leksaker. Vi har många olika leksaker som passar inom dessa STEM-områden. 

Science och forskning - leksaker för nyfikna barn

SCIENCE

Science-leksaker finns överallt! Leksaker som intresserar barnet, t ex dinosaurier, kemi, rymden, naturen, vädret osv, finns i allt från gosedjur och lekfigurer till lärande "set" som passar fint om barnet är speciellt intresserat av någonting.

På ABC Leksaker har vi skapat olika kategorier och intresse-områden just för att lyfta fram dessa pedagogiska leksaker. Du kan titta på:

- utforskande leksaker
- leksaker som har med dinosaurier att göra
- leksaker som handlar om rymden

och mycket mer.  


Botley - en programmbar robot

TECHNOLOGY

Teknologi-leksaker handlar om dagens användning och love affair med allt som är IT - programmering och logiskt tänkande. 

På ABC leksaker har vi inga dataspel, men vi har många spel som förstärker barnets logiska tänkande. Kolla gärna på spel från:

SmartGames - som har logiska spel för barn från 2 år

ThinkFun - varumärket bakom vår populära RushHour spel

Dessa kluriga spel visar barnet hur man kan planera och hur man tänker strategiskt - grunden för programmering.

För mer tydlig programmering, finns det spel som Robot Turtles (igen från ThinkFun) som integrerar både kluriga spel och programmering i samma produkt.

Under 2018 är vi glada att kunna presentera roliga nyheter från Learning Resources: En programmerbar mus och roboten Botley, två spännande produkter som visar barnet de första stegen i programmering. Kolla även på spelet "Lets Go Code" där du kan "programmera" dina medspelare!


Keva - byggstavar i trä

ENGINEERING

Engineering är att bygga saker, så allt som finns under kategorin "byggleksaker" tillhör egentligen det här ämnet. Från de enklaste klossarna för bebisen till komplicerade robotar och berg-och-dal-banor hjälper barnet att lära sig om dimensioner, hur saker fungerar ihop, gravitation, och mycket mer!

Engineering är dock mer än att bygga, här ingår också att planera, testa, modifiera och testa igen. Roliga leksaker som uppmuntrar kreativiteten och en "prova-på" mentalitet hittar du hos Cuboro, spelet Tricky Ways, KEVA byggstavar - och de nya byggseten från Learning Resources, Crashapault och Wacky Wheels. 


Matteklossar från Play Toys

MATH

Matte-leksaker uppmuntrar barnet att utveckla sina färdigheter med siffror, och kan vara allt från Lego till kortspel, beroende på hur de används. 

För de allra minsta finns det många pussel med siffror och olika räknespel. För större barn finns det mer avancerade spel och aktivitetsböcker som presenterar matematiska koncept på ett roligt sätt.

Kolla gärna på vår kategori "matte och siffror" för att se hela sortimentet.


 Barnpennor och papper

https://www.instagram.com/abcleksaker/