Vilken Tangle är din favorit?

Posted on 2020-01-22 13:11
av Leigh Neil
I

Tangle är ett underbart hjälpmedel för barn som har ADHD eller för barn som har svårt att koncentrera sig. Genom att pilla med någonting i händerna kan det bli enklare att fokusera i klassrummet. Genom rörelse har många barn (och vuxna) lättare för att lära. (Läs mer om varför en "fidget" kan öka koncentration här.)

Här på ABC Leksaker har vi ett stort sortiment med olika sorters Tangle. Så hur ska du välja vilken Tangle som är bäst för ditt barn - eller för dig?

Tangle leksaker och pedagogiskt hjälpmedel

Vad är en Tangle?

En Tangle är en serie 90-graders kurvor som kopplas ihop med en rörlig led. Delarna kan tas isär och sätts ihop igen, men huvud idén är att röra, snurra och känna på de olika delarna. De flesta Tangles kommer i "hand-storlek".

Tangle designades av skulptören och konstnären Richard X. Zawitz. Han letade efter en 3-D form som alla kunde njuta av, och det blev en Tangle, vars namn kommer från "tangent angle". Företaget som han grundade har nu köpts upp av Zulu, och de olika Tangle produkterna håller på att byta namn... men själva produkten är densamma! 

Det finns flera olika sorters Tangle, i olika färger och storlekar, med olika strukturer. 


Tangle med släta delar - classic, wild, metallic och crush

Den allra enklaste Tangle

Den allra enklaste Tangle heter Tangle Classic (eller Jr.) - med 18 släta delar. De brukar ha delar i tre olika färger, och en blandning mellan matta och genomskinliga delar. Det finns flera varianter av enkla, släta Tangles:

* Tangle Classic - med 18 släta delar i olika färg-kombinationer
* Tangle Wild - 18 identiska delar med djur-inspirerade mönstrar (zebra, kamoflage, orm, mfl)
* Tangle Metallic - 18 identiska delar med metalliskt utseende
* Tangle Crush - färgerna frozen (ljusblå), regnbåge, fire (orange) och galaxy (lila) har släta delar med en blandning av vanliga, glittriga och genomskinliga delar.


Tangle med taktila delar - crazy, sparkle, fuzzy och crush

Tangle med taktil känsla

Om man vill ha en Tangle med taktil känsla, är Tangle Crazy (eller Tangle Jr. Textured) den enklaste variant. Men det finns förstås flera...

* Tangle Crazy - 18 delar i tre färger varav 6 delar har olika strukturer (gropiga eller texturerade)
* Tangle Sparkle - 18 delar med metalliskt utseende, varav 17 av bitarna är texturerade på samma sätt (en bit är slät)
* Tangle Crush - färgerna slime (lime) och soda pop (rosa) har 9 släta, genomskinliga delar och 9 ogenomskinliga delar med taktila element.
* Tangle Fuzzy - 18 delar i 5 olika färger med en yta som känns som sammetstyg.


Tangle relax therapy och Tangle brain tools imagineTangle Relax Therapy och Tangle Brain Tools Imagine

Vår populäraste Tangle är Tangle Relax Therapy. Den har exakt samma storlek som de andra Tangle produkterna, men delarna är täckta med gropig silikon, vilken ger en härlig känsla i händerna. Tangle Brain Tools Imagine är en variant som har lite mer gul-grön delar, medan Tangle Relax Therapy är mer blå-lila. Både produkter har 20 delar i fyra olika färger.


Tangle Pets som samlingsleksak

Tangle Pets har 17 släta delar samt en del med ett djurhuvud på. Tangle Pets kommer i oktober 2019.


ALLA dessa Tangles har 18 delar och är i ungefär samma storlek: 

Classic, Wild, Metallic, Crush, Crazy, Sparkle, Fuzzy och Pets

Tangle Relax Therapy och Tangle Brain Tools Imagine har 20 delar, men är i övrigt i ungefär samma storlek som de ovan.

Nu ska vi titta på Tangles för större händer...


Tangle Brain Tools Think - en lite större Tangle

En storlek större - Tangle Brain Tools Think

Om man har större händer eller letar efter en produkt som känns lite kraftigare är Tangle Brain Tools Think ett bra val. Den är lite större än de andra Tangles, och delarna är tjockare. Tangle Brain Tools Think har också 20 bitar i fyra olika färger, med samma gropiga silikonyta som Tangle Brain Tools Imagine och Tangle Relax Therapy.


Palm Tangle classic och Palm Tangle MetallicOch ännu större - Palm Tangle

Om man vill ha en Tangle som är större eller som passar i vuxenhänder, är Palm Tangle ett bra val. Dessa fina Tangles är betydligt större en de andra, och man kan välja mellan Palm Tangle Classic (som kommer i oktober 2019) och Palm Tangle Metallic. Alla Palm Tangles har släta delar.


Tangle i olika storlekar - classic, palm och original

Och allra störst - Tangle Original

Om man verkligen älskar Tangleprodukter och vill ha en jätte-Tangle som är nästan som en skulptur, då har vi "Stor Tangle Original". Den har texturerade delar och samma rörelser som de mindre Tangles. Den här passar dock kanske inte som hjälpmedel pga storleken!


Tangle Brain Tools Book

Om man vill ha flera idéer eller vill läsa mer om hur Tangle skapades och kan användas, så har Richard Zawitz skrivit en bok om Tangles  - Tangle Brain Tools Book (obs - på engelska). Den innehåller 50 aktiviteter som man kan göra med, eller som kan inspireras, av en Tangle. En Tangle Classic medföljer boken som har 100 sidor och är på engelska. 


Ta gärna kontakt med oss om du har flera frågor om Tangle produkter!Leksaker för ivringa händer

Småleksaker till godispåse eller adventskalender