Tangle är ett underbart hjälpmedel för barn som har ADHD eller för barn som har det svårt att fokusera. Genom att pilla med någonting i händerna kan det bli enklare att fokusera i klassrummet. Och genom rörelse kan barn (och vuxna) lära sig enklare. (Läs mer om varför en "fidget" kan öka koncentration här.)

Men det finns många olika sorters Tangle - hur ska man välja?

Vad är en Tangle?

En Tangle är en serie 90-graders kurv som kopplas ihop med rörande led. Delarna kan tas isär och sätts ihop igen, men huvud idén är att röra, snurra och känna de olika delarna. De flesta Tangles kommer i "hand-storlek".

Tangle designades av skulptör och konstnär Richard X. Zawitz. Han letade efter en 3-D form som alla kunde njuta av, och det blev en Tangle, från "tangent angle". Företaget som han grundade har nu köpts upp av Zulu, och de olika Tangle produkter håller på att byta namn... men själva produkten är densamma! 

Det finns flera olika sorters Tangle, i olika färger och storlekar, med olika strukturer. 

Tangle leksaker och pedagogiskt hjälpmedel

Tangle Classic (eller Jr.)

Den allra enklaste Tangle heter Tangle Classic (eller Jr.) - med 20 släta delar. De brukar ha bitar i tre olika färger, och en blandning mellan matta och genomskinliga delar. 

Tangle Wild och Tangle Metallic

Både Tangle Wild och Tangle Metalic liknar Tangle Classic med släta delar, men här är alla delar lika. Tangle Wild har mönster som inspirerats av vilda djur, och kommer i en blanding av ränder och prickar, så som ormar, zebror och leoparder. Tangle Metallic har glansiga bitar med metalliskt utseende.

Tangle Crazy (eller Tangle Jr. Textured)

Med Tangle Crazy (som också har kallats för Tanlge Jr. Textured) får man samma storlek som en Tangle Classic, men några av delarna har olika taktil känsla. De flesta delar är släta, men ca 6 delar har olika strukturer - gropiga eller texturerade.

Tangle Sparkle

Tangle Sparkle har exakt samma storlek som de andra Tangle produkerna (Classic, Wild, Metallic, Crazy) men med metalliska färger OCH en taktil yta. 19 av bitarna är texturerade på samma sätt, en bit är slät.

Tangle Relax Therapy

Vår populäraste Tangle är Tangle Relax Therapy. Den är nästan exakt samma storlek som de andra Tangle produkter, men delarna är täckta med gropigt silikon, vilken ger en härlig känsla i händerna. Tangle Relax Therapy har 20 delar i fyra olika färger.

Tangle Brain Tools Think

Om man har större händer eller letar efter en produkt som känns lite större är Tangle Brain Tools Think ett bra val. Den är bara en aning större än de andra produkterna, men delarna är mycket tjockare. Tangle Brain Tools Think har också 20 bitar i fyra olika färger, med samma gropigt silikonyta. 

Stor Tangle Original

Om man verkligen älskar Tangleprodukter och vill ha en jätte-Tangle som är nästan som en skulptur, då har vi "Stor Tangle Original". Den har texturerade delar och samma rörelser som de mindre Tangles. Men den här passar kanske inte som hjälpmedel pga storleken!

Tangle Brain Tools Book

Om man vill ha flera idéer eller vill läsa mer om hur Tangle skapades och kan används, då har Richard Zawitz skrivit en bok om Tangles  - Tangle Brain Tools Book (obs - på engelska). Den innehåller 50 aktiviteter som man kan göra med eller som kan inspireras av en Tangle. En Tangle Classic medföljer boken. Boken har 100 sidor och är på engelska. 


Ta gärna kontakt med oss om du har flera frågor om Tangle produkter!


Leksaker och pedagogiskt hjälpmedel för barn med ADHD

Följ ABC Leksaker på Facebook