4 nödvändiga uteleksaker för många timmars utelek

Posted on 2021-04-12 13:25
av Leigh
I

Det är kul att leka ute - och bra uteleksaker gör "ute" ännu roligare!

Du behöver inte ha så många uteleksaker... de flesta barn är ganska nöjda med en pinne, vatten, några stenar, sand... ja, det som finns i naturen helt enkelt. 

Men för att locka ut ditt barn - och för att skapa olika sorters lekmöjligheter, kommer här vår lista över det som ett barn behöver för att ha det roligt ute! 

Vi har ett stort sortiment uteleksaker som definitivt lockar ut ditt barn, men om vi skulle välja ut de 4 nödvändigaste uteleksakerna, då skulle vi säga att alla barn behöver...


Uteleksaker - spade och hink

1) Spade och hink

Vilken sandlåda skulle vara "komplett" utan en spade och en hink?!

En spade och hink kan vara allt från ett sätt att bygga ett sandslott till ett låtsas utekök där barnet kan "laga mat" med sand, lera mm! Hinken blir tornet till sandslottet eller en samlingsplats för fina snäckor, stenar eller småkryp. 

Det finns förstås många olika variationer av både spadar och hinkar. Stark och hållbar är viktigast, men det finns många med fina detaljer som form, pedagogiska element (bokstäver eller färger t ex), mm! 


Uteleksaker - insektsburk och förstoringsglas

2) Insektsburk med förstoringsglas

En av de mest fascinerande grejerna med att vara ute är variationer i naturlivet. Med ett fint förstoringsglas kan barnet utforska allt från sand till löv, från småkryp till blommor... och blir fascinerad av de små detaljerna. 

De flesta insektsburkar kommer med ett inbyggt förstoringsglas så att barnet (och du) kan titta noggrant på de insamlade fynden under säkra former. Komplettera med ett separat förstoringsglas så kan barnet utforska ännu mer i närområdet!


Uteleksaker - boll

3) Boll

Det är svårt att tänka på utelek utan boll... Att lära sig sparka, kasta och fånga är viktiga färdigheter, och det är roligt att öva på dem tillsammas med sitt barn. Allt eftersom barnet växer kan bollens storlek och egenskaper anpassas, men bollek är poppis i många, många år.

Men...man kan göra så mycket mer med en boll än att bara kasta och fånga. Experimentera med hur bollen rullar, hur den studsar, hur den flyter...eller varför inte designa en bana för bollen i sandlådan!


Uteleksaker - hopprep

4) Hopprep

Ett hopprep är en koordinationsleksak för barn från ca 5 år - och det är roligt att lära sig hoppa. Man kan hoppa själv med ett egen hopprep, eller använda en längre variant, ett långhopprep, och hoppa tillsammans med kompisarna! Hoppandet kan förstås vara hur komplicerat som helst, och ett bra hopprep kan även vara ett bra träningsverktyg för vuxna.

Men en hopprep kan också vara en del i många andra spel och lek. Man kan leka kapphäst med den eller repet kan vara en vägg eller en avdelare mellan två områden. 


Uteleksaker - mysställeoch...ett mysställe!

Ett bra mysställe är underbart för utelek. Det kan vara så enkelt som en filt över två stolar eller en koja mellan två träd. Ganska många lekplatser har ett litet hus, eller man kan hänga en hängmatta eller hängstol i trädgården. 

Oavsett hur man gör ett mysställe blir den en viktig del i leken - ett slott, en raket, ett kök, ett hus - fantatasin har inga gränser!


Vattenlek, uteleksaker och rolig utelek

och... VATTEN!

Ja, det är kanske inte riktigt en leksak... men eftersom barn INTE brukar få leka fritt med vatten inomhus är det perfekt att göra det ute! Vatten är roligt och fascinerande för barn i alla åldrar - för låtsasmatlagning, slottsbyggandet, experiment, målningar och mycket mer!


Om man vill lägga till det lilla extra till uteleken, är det roligt att leka med såpbubblor, spelkulor, sandformar, utespel, mm. Ganska många inomhusleksaker passar bra även ute, särskilt om man är försiktig!

Här hittar du alla våra fantastiska uteleksaker!