Köpa pussel? 7 tips för att välja rätt

Posted on 2019-07-15 09:17
av Leigh
I

Vi har många olika sorters pussel - allt från träpussel till magnetiska pussel, pussel som är lätta att ta med sig på resan, pussel som täcker en stor yta på golvet, 3-d pussel, pusselmattor m fl!

Vi har valt att ta in pussel från flera olika tillverkare -eftersom alla har olika fördelar, fokus och teman.

Men hur väljer man då rätt pussel?


Träpussel med aktiviteter för de minsta

 

1) Åldern

Det bästa med pussel är att alla kan dra nytta av dem - från 18 månader upp till 100+ år!

Så snart som barnet kan känna igen form och färg kan det börja med enkla pussel. Eftersom pussel kan variera så mycket i svårighetsgrad kan även vuxna tycka att det är kul att lägga pussel! 

Alla våra pussel har en tydlig rekommendation om passande ålder.


2) Antalet bitar

Det är vanligt att man tittar på antalet bitar när man väljer pussel, det är en bra fingervisning av pusslets svårighetsgrad. Pussel med färre och större bitar passar bra för barn från ca 18 månader upp till 3 år. Allt eftersom koncentrationsförmågan och finmotoriken utvecklas passar pussel med fler bitar- kanske 30-60 bitar för 4-5 åringar, 60-200 för 6-8 åringar, och upp till 2000 bitar för pussel-tokiga tonåringar och vuxna!


3) Svårighet

Det är inte bara antalet bitar som avgör om ett pussel är svårt eller lätt att lägga. Det är bra att även titta på pusslets form och hur bitarna är utskurna. Vissa pussel med väldigt få bitar kan vara mycket svårare än pussel med hundratals bitar! 

Pussel som är fyrkantiga kan vara enklare för barn (och vuxna) att lägga. Då har man en kant att börja med vilket hjälper pussel-läggaren att få en idé om hur de andra bitarna passar in. Djeco har en serie "discovery pussel" som har tydliga kanter i vitt med olika saker som man sedan ska hitta i pusslet - men kanten gör det också enklare för yngre barn att lägga pusslet.


eeBoo pussel från återvunnen papp

4) Material

Pussel för de minsta är oftast av trä eftersom det är mer hållbart för yngre barn och små händer. Vi har träpussel från 3 till 48 bitar. Trä kan också vara ett bra val om pusslet ska används av flera barn. Pussel av skumgummi är ett populärt alternativ för pussel med större bitar.

När antalet bitar ökar är det vanligaste materialet papp. Man vill förstås ha tjocka bitar med en yta som är lätt att hålla ren. Djecos pussel, t ex, är täckta på både fram och baksidan, Melissa & Dougs papp-pussel har en hållbar yta på framsidan.

Eko är också populärt när man väljer pussel. MudPuppy, GeoPussel och eeBoo tillverkar sina papp-pussel av återvunnet material. 


5) Motivet

Det är kul att ha ett motiv som barnet tycker är roligt - då vill de gärna lägga färdigt pusslet! Vissa motiv kan vara mer pedagogiska  - GeoPussel har geografiska pussel med bitar formade som olika länder. Djeco har pussel med djur-, dinosaurie- och historiska teman där böcker med ytterligare information och fakta medföljer. 

Är pusslet tänkt som någonting för hela familjen eller som fler ska jobba på samtidigt är det bäst att välja ett motiv som gör att vissa delar kanske är lite enklare för yngre barn. 


Golvpussel

6) Storlek

Yngre barn kan tycka att det är extra kul om pusslet är riktigt stort - ett golvpussel är en utmaning för hela kroppen och inte bara finmotoriken! 

Ett 1000-bitars-pussel tar mycket plats på bordet och tar längre tid att lägga, så då det kan vara bra om man har ett särskilt bord att pussla på. Middagsbordet fungerar dåligt...

Andra pussel passar bra på mindre ytor, även på tåg eller flygplan. MudPuppy har en serie enklare pussel som är avsedda att ta med på resan. 


7) Förvaring

Det är inte roligt att sakna bitar till ett pussel! Ska pusslet läggas om och om igen är det bra om det kan förvaras på ett bra sätt. Fina, hållbara kartonger följer med de flesta pussel, många väldigt dekorativa. Vissa träpussel kommer i en egen trälåda, andra kommer med en bricka som pusslet kan läggas på och förvaras i.  

 


 Vi hoppas att du nu är riktigt pussel-sugen! För att hitta det perfekta pusslet, klicka först på "Pussel" i huvudmeny. Därefter kan du förfina din sökning efter ålder, tema och varumärke för att hitta rätt! Här är några av våra populäraste kategorier i pussel:

Silhuettpussel för barn i vackra lådor Pussel för småbarn med 1-9 bitar Pussel med 300, 500, 750 eller 1000 bitar