Fyra viktiga leksaker för barn under 3 år

Posted on 2016-05-27 09:24
av Leigh Neil
I

Ett nyfött barn behöver inte så många leksaker. Du är den viktigaste leksaken i ditt barns liv! När det lilla barnet börjar utforska och lära sig mer om världen runt omkring kan det dock vara bra att ha ett urval med roliga leksaker. Vilka leksaker är bra? Hur många behöver man? 

Här har vi valt ut fyra riktigt bra leksaker för de allra minsta!

  • Klossar
  • Bollar
  • Koppar
  • Gosedjur

Läs mer om varför dessa är så viktiga för bebisar - och även för större barn!


Klossar

Klossar är roliga, helt enkelt, men det är inte allt!  Klossar är en av de mest pedagogiska leksaker ett barn kan leka med. Tänk på alla färdigheter som tränas upp med enkla klossar. Grov- och finmotoriken utvecklas naturligtvis, men även grundläggande mattekunskaper och problemlösningsförmåga.

Det finns olika faser i klosslek. Till en början den enkla " bärande" fasen.  Plocka en kloss, håll den i handen, flytta den från ena handen till den andra...och barnet får även en första introduktion i gravitation. Efter den "bärande" fasen kommer olika slags mönsterlek. Vilka klossar är lika, vilka är olika, o s v. När barnet närmar sig 3 år blir det mer konstruktion och byggande.

Klossar finns i många olika material - trä, skumgummi, gummi- och i olika former och färger. Vi älskar skumgummiklossarna från EduShape - säkra klossar som är enkla att bygga med. Vi gillar också träklossarna från Habagummiklossarna från B. Toys och Fat Brain Toys runda Tobbles Neo.


Bollar

En boll är alltid rolig! För de allra minsta kan bollen locka fram visuella färdigheter - spårning och koordination mellan ögonen och andra kroppsdelar. För barn som har lärt sig krypa kan bollen uppmuntra rörelse och förståelse för utrymme och avstånd. Att fånga och kasta är en underbart övning av grovmotoriken.

För större barn kan bollen bli en bra introduktion till fysik, problemlösning och nyfikenhet - vad händer om jag rullar bollen nedför trapporna? Eller rutchkanan? Även språket kan utvecklas med olika bollekar.

Bollar finns i olika material och storlekar. Vår favorit för de minsta är O-bollen, en boll som är helt säker för nyfödda, enkel att greppa, lätt att ta med sig och rolig att leka med! Tygbollar är ett annat bra val för yngre barn och bebisar. Studsbollar kan vänta ett par år men är storfavoriter hos lite äldre barn.


Koppar

Staplande koppar är en klassisk leksak och det är enkelt att förstå varför. Barnet tycker att de är roliga, och leker gärna med dem, samtidigt som de lär sig!

För de minsta kommer de första viktiga lärdomarna genom att barnet får hålla i, röra på och stapla kopparna på varandra. Koppar är även en "själv-rättande" pedagogisk leksak. Barnet lär sig på egen hand att om man stoppar den minsta koppen i den största, då passar inte de andra kopparna in. Detta är första steget i att lära sig hur man sätter saker i rätt ordning. Det räcker oftast med bara 3 koppar till en början.

Man kan förstås också fylla kopparna med sand eller vatten och låta barnet utforska begrepp som  full, tom och volym. 

Staplande koppar från Green Toys

Våra absoluta favoritkoppar kommer från Green Toys - 6 stycken koppar som staplas på och passar i varandra. Det som är ännu roligare är att kopparna är volymetriskt korrekta så att vattnet i nr. 1 plus vattnet i nr. 2 är lika med vattnet i nr. 3, d v s additions och subtraktions träning kommer på köpet! Men det finns även koppar från B. Toys, staplande klossar från Melissa & Doug mm!

Här hittar du alla våra klossar och staplande leksaker för bebisar.


Gosedjur

Gosedjur är klassiska babyleksaker. Ett gosedjur eller en mjuk docka kan vara en trygghet för de minsta. Många gosedjur för bebisar har olika tyger som uppmuntrar taktil utforskning och lockar fram blicken och rörelserna. De är enkla att greppa och sköna att krama.

Gosedjur, dockor och figurer är även en viktig del i språkutveckling och fantasilekar. Det är genom fantasilek och rollekar som barnet ordnar sina tankar om världen och interaktioner mellan människor. Barnet får möjlighet att experimentera med olika känslor på ett trygg sätt.

Bandana Buddies från Skip*Hop

Våra favorita gosedjur för de minsta är Skip Hops fina "Bandana Buddies". Vi tycker också om de mjuka och söta gosedjuren från Jellycat. Corolles Calin-serien dockor är säkra val för barn under 3 år, vissa kan även tas med i badkaret! 


I vårt sortiment har vi ett urval av dessa väsentliga leksaker - klossar, koppar, bollar och gosedjur - som är säkra och godkända för de minsta. Leksakerna är inte bara för bebisar utan fungerar fint för barn ända upp i förskoleåldern. 

Om du har frågor om vår baby-sortiment, ta gärna kontakt med oss via e-post eller chatt.